Varukorgen
0 artiklar, 0:-

Vanliga frågor och svar om Enviro Safe köldmedium

OBS: Läs gärna igenom hela texten innan du ringer eller mailar eventuella funderingar!

Läs köp- och leveransvillkor!

Nedan kan du ladda ner manualer och övriga hjälpmedel:

 • question_answerPassar anslutningen på GDS kiten till alla bilar?
  Ja det passar alla bilar som i dag använder R134a med undantag av vissa modeller av Audi och Renault, då behöver du köpa adapter (se adapter på hemsidan) Till alla bilar tillverkade tidigare än runt 1992 som använder R12 så behöver du en retrofitadapter (se hemsidan adapter). Så du kan även fylla en gammal bil med detta moderna köldmedium utan någon konvertering samt slipper du tappa 30-40% av kyleffekten som är kontentan av att konvertera om ett R12 system med R134a. Finns numer GDS-kit som ersätter 1234yf, kolla på skylt i motorrummet så du beställer rätt!
 • question_answerMin anslutning passar ej på anslutningsporten på bilen.!
  Vanligaste felet är att du har försökt ansluta till bilens högtrycksport, den passar endast på lågtrycksporten, leta reda på lågtrycksporten där passar anslutningen. Följ grova röret från kompressorn. Kolla även vilket köldmedium din bil har så du har rätt anslutning. Kolla på skylt i motorrummet.
 • question_answerMåste man vacuumsuga systemet innan fyllning?
  • Om systemet är helt tomt eller om trycket är lägre i systemet än det atmosfäriska trycket då bör du vacuumsuga systemet först innan fyllning.
  • Är trycket högre i systemet än det atmosfäriska trycket kan varken luft eller fukt komma in. Har du fortfarande tryck i systemet så kan du använda dig av topup metoden och fylla på direkt.
 • question_answerMåste man läcksöka sitt system innan fyllning?
  Absolut skall du göra detta, börja alltid med att ha i en liten mängd köldmedium i systemet, kolla att kompressorn startar upp, kör därefter bilen med AC´n på i ca 10 minuter för att få cirkulation. Köldmediumet innehåller spårvätska som du enkelt med ett av våra UV kit kan leta efter läckor s.k spectografisk läcksökning, ett annat bra sätt är såpvatten eller läcksökningsspray eller slutligen använd dig av en sniffer för att hitta läckorna. Köldmediumet innehåller även ett patenterat doftämne som gör att du även kan känna doften av gasen vid läckage, doften är distinkt tallbarr. Kontrollera alltid med ett ventilverktyg att schraderventilerna är åtdragna och att det inte läcker köldmedium ur dom.
 • question_answerVad är Enviro Safe köldmedium?
  • Enviro Safe köldmedium är en egen blandning av högeffektiva kolväten (hydrocarbon) som ersätter många typer av kemiska köldmedier. Den innehåller R290 (propan) och R600a. (Isobutan)
  • Enviro Safe är en Drop In ersättningsgas för R134a, R12, R22, R407c, R404, R1234yf helt utan konvertering och är även blandbar med dessa köldmedium
 • question_answerVarför är Enviro Safe annorlunda?
  Enviro Safe köldmedium är ett miljövänligt alternativ som förordas av många kända miljöorganisationer och stora företag. Den blandas till exakta specifikationer från endast de renaste och högförädlade ingredienser som håller en kemisk ren kvalitet.
 • question_answerÄr Enviro Safe köldmedium frätande på oringar, packboxar, packningar m.m i AC systemet?
  Absolut inte, köldmedium av denna typ är icke frätande och bildar inte aggressiva syror om det kommer i kontakt med fukt i A/C systemet den är ej heller skadlig för kompressor eller aluminiumrör, kondensor, förångare etc.
 • question_answerVad är skillnaden mellan Enviro Safe köldmedium och HFC-134a eller CFC-12?
  • Enviro Safe är en helt naturlig produkt som ej påverkar ozonskiktet eller är negativ för den globala uppvärmningen, (GWP mindre än 3).
  • R12 grävde stora hål i ozonskiktet och R134a är otroligt negativ för den globala uppvärmningen, (GWP 1480).
 • question_answerHur vet jag hur mycket köldmedium min bil behöver?
  • Din bil ska ha en skylt i motorrummet eller på undersidan av motorhuven. Du behöver bara ca 30 % till 35 % av den ursprungliga fyllnadsmängden med Enviro Safe R134a replacement, 1234yf replacement 50%.
  • Alternativt kolla tabellen på vår hemsida för korrekt fyllnadsmängd eller ring till representant för ditt bilmärke.
 • question_answerÄr Enviro safe köldmedium brandfarlig?
  Många vanliga gaser och köldmedium som innehåller propan och isobutan är brandfarliga och måste hanteras försiktigt. Praktiskt taget alla smörjmedel, tillsatser och oljor som används i fordon och hushåll är brandfarligt. Hårspray, deodoranter, spolartvätska, aerosoler, och många andra hushållsprodukter är brändfarliga. Alla måste hanteras och användas på ett säkert sätt, känner du att du inte riktigt klarar av att själv serva din ac så låt bli och be om hjälp. Den brandfarligaste produkten som du har i din bil är som bekant bensin,etanol, diesel. Efter du fyllt ditt system så skall du alltid använda den medföljande systemmärkningslappen för att väl synligt visa vilken typ av köldmedium som finns i systemet.
  LÄS ÄVEN KÖP- OCH LEVERANSVILLKOR!!
 • question_answerÄr Enviro Safe kompatibelt med alla A/C oljor och köldmedium?
  Enviro Safe är fullt kompatibelt med de flesta vanliga oljor, och kan användas tillsammans med Mineral, Ester, PAG och andra syntetiska oljor, samt är den blandbar med köldmedium R12, R134a, R22, R404, R407C och R1234yf.
 • question_answerÄr Enviro Safe köldmedium köldenergieffektiva jämfört med andra köldmedier på marknaden idag?
  Ja! Enviro Safe köldmedium är upp till 30 % effektivare än HFC-köldmedier.
 • question_answerHar Enviro Safe använts länge i olika applikationer?
  Ja allt sedan 35 år tillbaks i tiden har man använt kolväten (hydrocarbongas) som köldmedium speciellt i U.S.A och i Australien. Men även i Sverige och Europa sedan 2001 har R134a ersatts med R290 propan , R600a Isobutan som köldmedium i frysar, kylar, värmepumpar även inom bilkyla används liknande gaser i AC systemen. Senast 2017 skall R134a fasas ut och ersättas med för vår natur bättre och effektivare köldmedium.
 • question_answerVilka gaser kan ersättas helt utan konvertering med miljövänligt köldmedium som Enviro Safe?
  R12, R134a, R22, R404, R407C, R1234yf

Kontakta oss här